top of page

SLA 3D printen

SLA ,ook wel bekend als is een vorm van 3-D-printten die wordt gebruikt voor het maken van modellen , prototypen , patronen en productie-onderdelen in een laag voor laag gebruikmakend van fotopolymerisatie , een proces waarbij UV licht er voor zorgt dat ketens van moleculen koppelen, polymeren vormen .Die polymeren vormen vervolgens het lichaam van een 3D vaste stof. Terwijl deze techniek snel is en bijna elk ontwerp kan produceren, kan het duur zijn. Daarbij is het ook niet duurzaam. Het bemachtigen van een SLA printer is niet moeilijk. Ze zijn online te bestellen. De prijzen voor deze mooie apparaten verschillen tussen de 400 en 4000 euro.  

3D printen met zand/ glas

Markus Kayser ontwikkelde een 3D printer die op zonne-energie werkt en in een woestijn direct glas kon printen van het zand, en dan met behulp van zonnestralen in plaats van een laserstraal. Natuurlijker 3D printen kan bijna niet. Nu is er een andere 3D printer ontwikkeld die zand als basismateriaal gebruikt.

Stone Spray is een constructiemethode die zand gebruikt als het basismateriaal en een vloeibaar bindmiddel om de zandkorrels te harden. De Stone Spray robot kan zo overal on the spot prachtige architectonische vormen maken. Ook deze machine werkt op zonne-energie en gebruikt alleen eco-vriendelijke materialen. Dus en de energy bron en het materiaal is duurzaam en gratis dus ook goedkoop. Het werk wat je print is natuurlijk van glas dus erg kwetsbaar. 

3D printen met plastic

3D printen met kunststof is een hele betaalbare manier om zelf thuis 3D objecten te printen. In tegenstelling tot andere materialen zoals metaal, zijn 3D printers die met kunststof werken relatief goedkoop in de aanschaf. Voor 400 euro kun jij al je eigen printer in huis halen. Bovendien zijn de kunststof materiaalsoorten ook heel betaalbaar. Het is ook een stevig materiaal. 

3D printen met beton

Een splinternieuwe fietsbrug die uit de printer rolt. Niet van inkt of plastic, maar van beton. Dat is waar de Technische Universiteit in Eindhoven nu mee bezig is, in samenwerking met BAM Infra. Vandaag is begonnen met de bouw van de eerste 3D geprinte brug ter wereld van voorgespannen en gewapend beton.

"Dit is spannend om te gaan doen", zegt hoogleraar Theo Salet van de TU Eindhoven. "Spannend omdat het werk dat je doet voor het eerst in de praktijk wordt gebracht. Het moet veilig zijn." Want als de brug af is, moeten er toch fietsers en voetgangers overheen kunnen.

Het bouwwerk wordt in delen geprint en op locatie in elkaar gezet. Volgens Salet wordt er speciale betonmortel gebruikt. "Als je normaal beton stort, dan loopt het aan alle kanten weg. Dat is ook de bedoeling, zodat het zich mooi in de mal verspreidt. Maar dit is heel bijzonder materiaal. Als ik het neerleg blijft het staan. Vergelijk het met tandpasta of mayonaise. Het vervormt niet meer."
TU Eindhoven print betonnen brug
En dat betekent ook dat bouwers zuinig om kunnen gaan met het materiaal. "De printer legt veel minder neer", vertelt de hoogleraar. "En beton levert toch een behoorlijke CO2-uitstoot, dat kunnen we dus reduceren door minder beton neer te leggen."

Salet: "Er is heel veel aan gedaan om te onderzoeken hoe het materiaal zich gedraagt en hoe het zich gaat gedragen als het een echte constructie wordt. Dus die stap, van het laboratorium naar iets dat in de praktijk wordt gebruikt, is heel mooi maar ook spannend."

Huizen en viaducten

De Technische Universiteit in Eindhoven deed eerder ook al proeven met geprint beton. Het was na instellingen in China en de Verenigde Staten de derde in de wereld die er mee experimenteerde. De wens was toen al om in de toekomst huizen, viaducten en andere betonnen bouwwerken te bouwen met een printer.

Het in 3D printen van voorwerpen is de laatste jaren fors toegenomen. Mensen kunnen thuis of op het werk een printer aanschaffen en unieke 3D-vormen realiseren. Een betonprinter moet bijvoorbeeld in de toekomst een huis in een dag neer kunnen zetten

3D printen met klei

Van Herpts 3D-printer print klei in dunne lagen en met fijne details. Door deze techniek zouden vervuilende plastics te vervangen zijn door een zeer duurzaam materiaal.

 

Zijn uitvinding is een 'open source': iedereen mag het gebruiken. 

Met Van Herpts 3D printer kan je zelf experimenteren of al bestaande modellen downloaden, aanpassen en afdrukken in klei. En naast kunst kan je uiteraard ook erg coole items gebruiksvoorwerpen maken zoals vazen en koffiemokken, Een leuk nieuw speeltje voor kunstenaars of iedereen die toch graag creatief wil zijn zonder de handen vuil te maken. De printer maakt namelijk gebruik van tubes klei.

Natuurlijk blijft het klei. We hebben allemaal wel eens een vaas laten vallen, en nee die overleefd die val niet. Het meest sterke materiaal is het dan ook niet.

3D printen met hout

Hout is een materiaal dat steeds vaker gebruikt wordt voor 3D printen. Niet zo vreemd, want hout is sterk, trekt niet snel krom en is uitstekend te bewerken. Zo is het prima te schuren en verven en kan het eindproduct nog verzaagd worden. Hout is leverbaar in verschillende kleuren en wordt vaak ingezet om huishoudelijke producten als bestek, sieraden, speelgoed en handgrepen te fabriceren met een 3D printer. Hout dient bij voorkeur in een open bak bewaard te worden zodat er vocht bij kan komen en het product niet uitdroogt en brozer wordt. Natuurlijk vast er te twisten over de duurzaamheid van 3D printen met hout. Natuurlijk is het minder schadelijk als bijvoorbeeld SLA printen. Maar het kappen van bomen is natuurlijk ook niet de meest duurzame manier.

Printen met metaal

3D printen met metaal maakt momenteel een stormachtige ontwikkeling door. Statistieken wijzen uit dat deze markt jaarlijks met zo’n 75% groeit en de verwachting is dat de trend zich alleen nog maar verder zal doorzetten. 3D printen met metaal zal revolutionaire ontwikkelingen in gang zetten binnen vakgebieden als de medische-, luchtvaart- en automotive sector.

Ook in Nederland wordt 3D printen met metaal merkbaar populairder. Op dit moment kosten 3D printers met metaal als basismateriaal tienduizenden tot wel honderdduizenden euro’s. Ze worden dan ook vooral ingezet door grote bedrijven voor professionele doeleinden. De flinke aanschafprijs maakt de snelle stijging van de verkoopcijfers van 3D metaal printers nog interessanter. Bedrijven zien blijkbaar een groot potentieel in 3D printen en geloven dat er nu en in de toekomst veel geld valt te verdienen in deze markt.

Hoewel 3D printers van metaalproducten voor de gemiddelde consument nu nog te duur zijn, beloven nieuwe technologische ontwikkelingen hier spoedig verandering in te brengen. Door de ontwikkeling van nieuwe technieken en efficiëntere bouwprocessen van 3D metaalprinters wordt verwacht dat de kosten rap zullen dalen.

Ge 3D print eten

Toegegeven, het printen van voedsel is nog lang geen dagelijkse kost. Het is nog verre van efficiënt en het water loopt (op een enkele doorgeslagen nerd na) nog niemand in de mond bij het zien van een ge 3D print koekje of een ge #D printe chocoladereep.

Toch proeven verschillende voedingsbedrijven al voorzichtig aan de mogelijkheden van het printen van etenswaar.

​"In principe werkt het hetzelfde als een bakker die een spuitzak gebruikt om taarten te glazuren. Je stopt gepureerde ingrediënten in de 3D-printer en die worden vervolgens in driedimensionale mallen gegoten," legt medeoprichter van FoodInk Antony Dobrzensky uit. "In dit geval komt er geen bakker aan te pas, maar een robotarm die veel preciezer kan werken dan mensen."

© 2023 by Sasha Blake. Proudly created with Wix.com

bottom of page